Copyright op Tumblr, Google+ en Linkedin

Copyright en overige sociale media

De bekendste social media hebben we in aparte artikelen reeds behandeld. Er zijn echter nog andere vormen van sociale media die ook onderhevig zijn aan copyright. Hierbij kun je denken aan Tumblr, Google+ en LinkedIn. Deze behandelen we in de onderstaande tekst:

Tumblr

Tumblr hanteert het auteursrecht zoals dat beschreven staat in de wet. Wanneer je denkt dat iemand inbreuk maakt op jouw rechten dan kan je dit melden bij Tumblr via dit formulier. Het is mogelijk om een tegenvordering te doen wanneer je het niet eens bent met de beslissing van Tumblr over de melding van schending van het auteursrecht. De algemene voorwaarden van Tumblr vind je hier. 

Google+ 

Google hanteert ook het auteursrecht zoals dat in de wet beschreven staat. De informatie die Google geeft is bijna hetzelfde zoals die op Youtube staat. Hier kan je vinden hoe Google de zaken regelt in verband met copyright. Op deze site kun je een melding maken van schending van het auteursrecht. 

LinkedIn 

Wanneer je op LinkedIn een werk publiceert of indient, verleen je de volgende niet-exclusieve licentie: ''een wereldwijd, overdraagbaar en in sublicentie verstrekbaar recht om door jouw via onze Services verstrekte gegevens en content te gebruiken, kopiëren, wijzigen, distribueren, publiceren en verwerken, zonder verdere toestemming, kennisgeving en/of vergoeding aan jou  of anderen.'' Deze licentie beëindigd wanneer je de content verwijderd of in het algemeen je account verwijderd. Hoewel er in de licentie staat dat LinkedIn je content kan bewerken en de opmaak ervan kan bewerken, zullen ze niet de betekenis van jouw bewoording bewerken. Het is niet toegestaan om inbreuk te maken op iemands auteursrecht. Op LinkedIn gebruiken ze daarvoor dezelfde regels zoals ze in de wet staan. Ze kunnen bepaalde gegevens of werken waarbij inbreuk wordt gemaakt op iemands copyright verwijderen. Wanneer je wilt melden dat er content wordt geplaatst waarbij inbreuk wordt gemaakt op jouw rechten kan je dat hier doen. De algemene voorwaarden van Linkedin vind je hier.     

Terug naar overzicht
Copyright & social media Hoe zit dat nu precies? Social media is helemaal van nu, maar mag je zomaar foto's gebruiken op je social media profielen? En hoe zit het met je eigen foto's die je hebt gepost? Zijn deze beschermd onder de auteurswet? Lees het hier