Facebook en copyright

Werk plaatsen op Facebook

Bij Facebook zeggen ze dat jij de eigenaar bent van alle inhoud en informatie die je op Facbook post. Vervolgens komt hierop een reeks uitzonderingen. Voor berichten met inhoud waar auteursrechten over gelden, is het volgende van toepassing: ''je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie voor het gebruik van IE-inhoud die je op of in verband met Facebook plaatst (IE-licentie).'' Dit is nogal een brei aan moeilijke woorden. Ze bedoelen er eigenlijk mee dat jij gewoon de eigenaar bent van bijvoorbeeld de foto die je geplaatst hebt. Je geeft Facebook wel het recht om de foto wereldwijd te gebruiken. Dit doen ze zodat andere gebruikers de foto mogen delen. Het is een royaltvrij recht, dit wil zeggen dat Facebook nooit hoeft te betalen bij het gebruiken van jouw post. Deze licentie is niet meer van kracht wanneer je de post verwijderd of je account verwijderd. Het is belangrijk om goed in te stellen wie de inhoud van jouw Facebook-pagina of bericht kan zien. Je kan er voor kiezen dat alleen je eigen vrienden de inhoud van je bericht kunnen zien maar, ook dat vrienden van vrienden je bericht kunnen zien. Ook kan je instellen dat niemand behalve jij het kan zien, maar ook dat iedereen (zelfs niet Facebook gebruikers) je bericht kan zien. Als je je instelt dat je berichten openbaar zijn voor iedereen, geef je toestemming dat iedereen jouw werk mag bekijken EN gebruiken. 

Bestaand werk plaatsen 

Het posten van werken van anderen is in principe niet toegestaan, tenzij de maker daarvoor toestemming voor heeft verleend. Facebook heeft het recht om berichten, waarbij inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht van anderen, te verwijderen. Mocht er meerdere malen inbreuk gemaakt worden op deze rechten, mag Facebook je account deactiveren. Als je denkt dat het verwijderen van je bericht of zelfs account onterecht is, kun je bij Facebook bezwaar maken tegen deze beslissing. In sommige gevallen is het wel toegestaan om een werk te plaatsen van anderen. Bijvoorbeeld als degene met het copyright in handen het bericht openbaar heeft gemaakt, is het toegestaan voor jou om dit werk te gebruiken. Wanneer je inbreuk maakt op iemands auteursrecht, ongeacht of dit via Facebook is, kan je altijd vervolgd worden in de rechtbank. Let dus goed op bij wat je allemaal plaatst.

De algemene voorwaarden van Facebook kun je hier vinden. Als je een melding wilt maken van iemand die inbreuk maakt op jouw auteursrechten kan je dat  hier doen. 

  

Terug naar overzicht
Copyright & social media Hoe zit dat nu precies? Social media is helemaal van nu, maar mag je zomaar foto's gebruiken op je social media profielen? En hoe zit het met je eigen foto's die je hebt gepost? Zijn deze beschermd onder de auteurswet? Lees het hier