Instagram en copyright

Werk van jezelf op Instagram plaatsen

Bij Instagram staat over auteursrecht het volgende in de algemene voorwaarden: ''Je stemt ermee in dat je je zult houden aan alle wetten, regels en voorschriften (bijvoorbeeld op federaal, nationaal, provinciaal en lokaal niveau) die van toepassing zijn op je gebruik van de Service en je Inhoud (zoals hieronder gedefinieerd), met inbegrip van, maar niet beperkt tot wetgeving inzake het auteursrecht.'' Iedereen moet zich dus aan de regels houden zoals ze beschreven staan in de auteurswet. Dit wil zeggen dat als jij een foto of werk van jezelf wil plaatsen, je zelf het auteursrecht behoudt. Als mensen deze foto bijvoorbeeld verder willen verspreiden, moeten ze eerst toestemming van jou hebben. Mochten mensen zonder toestemming van jou, dus inbreuk maken op jouw auteursrecht, toch werken van jou verspreiden, kan je dit bericht rapporteren. Als je een account hebt kun je via de Instagram app iemands bericht rapporteren. Heb je geen Instagram maar wordt er via Instagram toch inbreuk gemaakt op jouw copyright, kun je dit formulier  invullen. De post zal dan verwijderd worden. Meer informatie over de auteurswet is hier (link door naar pagina over copyright)  te vinden.    

Werk van iemand anders plaatsen

Als je een werk wil plaatsen waar anderen het auteursrecht van bezitten, is het belangrijk dat je de toestemming hebt van de desbetreffende persoon om de foto te plaatsen. Zonder toestemming schendt je het recht van de maker van de foto. Het is echter wel toegestaan om een foto van iemand anders op te slaan. Deze foto mag je dan niet verspreiden en/of gebruiken voor commerciële doeleinden. Het kan gebeuren dat je, misschien niet expres, toch een foto van iemand anders post. Dit is een schending van iemand anders auteursrecht. Instagram heeft het recht om deze post te verwijderen. Het kan zelfs voor komen dat hier een rechtszaak van wordt gemaakt. Meer informatie over de auteurswet is hier (link door naar pagina over copyright)  te vinden.

De Algemene voorwaarden van Instagram zijn hier te vinden.

Terug naar overzicht
Copyright & social media Hoe zit dat nu precies? Social media is helemaal van nu, maar mag je zomaar foto's gebruiken op je social media profielen? En hoe zit het met je eigen foto's die je hebt gepost? Zijn deze beschermd onder de auteurswet? Lees het hier