Pinterest en copyright

Pinterest & copyright

Bij Pinterest gelden de auteursrechten zoals die in de wet staan. Alleen de maker van een werk heeft het recht om zijn of haar werk te verveelvoudigen en openbaar te maken. Het is dus mogelijk dat je een eigen werk plaatst. Op Pinterest is het mogelijk dat je een post van iemand anders 'pint'. Om dit juridisch legaal te maken, geef je bij een eigen post Pinterest de licentie voor het verspreiden van jouw pin. Wanneer andere mensen jouw werk 'pinnen' binnen Pinterest dan verspreiden ze jouw werk. Bij zo een pin staat altijd de oorspronkelijke bron. Er wordt dus altijd verwezen naar de site waar jouw werk op staat. Wanneer andere mensen een werk van jou posten en hierbij inbreuk maken op jouw rechten, kun je die post rapporteren. Pinterest probeert hier zo snel mogelijk op te reageren door de post te verwijderen of zelfs het account van degene die inbreuk maakt te deactiveren. Het is overigens niet toegestaan om zomaar van alles en nog wat te rapporteren. 

Het plaatsen van bestaand werk

Wanneer je op Pinterest een werk van iemand anders plaatst ben je als het ware aan het embedden. Embedden wil zeggen dat je een stukje van een andere website toevoegt op jouw website. Een pin op Pinterest is eigenlijk precies hetzelfde. Zo een stukje van een andere website toevoegen op je eigen website is legaal op een paar uitzonderingen na. Hetgeen wat je embed mag je niet verspreiden onder nieuw publiek. Dit wil zeggen dat als iets openbaar is voor een bepaalde groep mensen, je het niet mag embedden zo dat iedereen het kan zien. Wanneer iets openbaar is mag je het zonder problemen embedden. Het is ook toegestaan om te citeren op Pinterest. Je moet dan wel zorgen dat je citeert op de juiste manier en ook de juiste regels hanteert. Er mag alleen geciteerd worden in een serieuze uiting. Het geciteerde werk moet rechtmatig openbaar zijn gemaakt en voor zover mogelijk moet de bron van het citaat worden vermeld. Het is natuurlijk altijd toegestaan als je toestemming hebt van de auteur om zijn werk te plaatsen. 

De algemene voorwaarden van Pinterest vind je hier. 

Terug naar overzicht
Copyright & social media Hoe zit dat nu precies? Social media is helemaal van nu, maar mag je zomaar foto's gebruiken op je social media profielen? En hoe zit het met je eigen foto's die je hebt gepost? Zijn deze beschermd onder de auteurswet? Lees het hier