Bij tweets die worden geplaatst op Twitter ligt het auteursrecht anders. Het is moeilijk om te bepalen wanneer een tweet auteursrecht bevat, omdat een tweet maar maximaal 140 tekens kan zijn. Er moet iets aan creatieve arbeid te zien zijn aan een tweet wil deze als werk beschouwd kunnen worden. Je zou zeggen dat dit in maximaal 140 tekens heel moeilijk is, maar toch kan het. Het Europese Hof van Justitie stelt in het Infopaq arrest dat een tekst van elf woorden al voldoende is om als auteursrechtelijk werk bestempeld te kunnen worden. Een zelfbedachte grap, gevatte opmerking of Twitter gedicht valt al snel onder een auteursrechtelijk werk. Een tweet over hoe slecht het weer in Nederland is, valt hier niet onder. Wanneer een foto wordt getweet is dit anders. De praktijk leert dat bijna elke foto als een werk wordt gezien. Het is dus ook niet toegestaan dat iemand zomaar jouw foto uit een tweet overneemt.
Wanneer iemand iets tweet, geeft hij of zij Twitter bijna het gehele auteursrecht in handen. In de praktijk wordt hier bijna niets mee gedaan. Het zorgt ervoor dat iedereen die de desbetreffende tweet wil retweeten, dat ook mag. Een tweet retweeten is dus in elk geval toegestaan. Wanneer je een werk van iemand anders wil tweeten moet je je aan de regels houden zoals ze beschreven staan in de auteurswet. Zoals eerder beschreven is het dus niet toegestaan om zonder toestemming van de auteur een werk te verveelvoudigen of openbaar te maken. Wanneer je inbreuk maakt van het auteursrecht van een ander kan Twitter de tweet verwijderen. Maak je meerdere malen inbreuk dan kan Twitter je account deactiveren.
De algemene voorwaarden van Twitter vind je hier. Als je een melding wil maken van schending van jouw auteursrecht kun je dat hier doen.
Terug naar overzicht