Youtube en copyright

Als je een filmpje op YouTube plaatst verkrijg je automatisch het auteursrecht. Bij een filmpje kan het snel voorkomen dat je inbreuk maakt op iemands rechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muziek. Je moet dus opletten dat alles wat je in je filmpje zet, auteursrechtelijk legaal is. Bij youtube maken ze gebruik van Content ID, dit is een systeem waar auteursgerechtigden hun werk in kunnen zetten. Als Justin Bieber niet wilt dat zijn muziek in video's van anderen wordt gezet kan hij een kopie in Content ID zetten. Elk filmpje wat op youtube staat wordt dagelijks gecontroleerd. Wanneer Content ID ziet dat het nummer van Justin dan ergens in een filmpje wordt gebruikt doet Youtube met het filmpje wat Justin graag wilde. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de muziek in de video eruit wordt gehaald. 

Bestaand werk online zetten op YouTube

Je mag geen werken van anderen plaatsen tenzij je hier toestemming voor hebt. Het enige wat YouTube kan doen is de video verwijderen of een aanpassing hierin doen zodat het auteursrechtelijk wel in orde is. Wanneer er onenigheid is over wie het auteursrecht heeft en wat wel of niet geplaatst mag worden, werkt Youtube hier niet aan mee. Dit moet worden opgelost doormidden van een rechterlijk besluit. Het is wel toegestaan om filmpjes te gebruiken voor doeleinden zoals ze in de wet beschreven staan. Het komt vaker voor dat een leraar een YouTube filmpje gebruikt voor onderwijs. Dit is volledig toegestaan. 

De algemene voorwaarden van Youtube vind je hier. Als je een melding wil maken van schending van jouw auteursrecht kan je dat hier doen.    

Terug naar overzicht
Copyright & social media Hoe zit dat nu precies? Social media is helemaal van nu, maar mag je zomaar foto's gebruiken op je social media profielen? En hoe zit het met je eigen foto's die je hebt gepost? Zijn deze beschermd onder de auteurswet? Lees het hier